środa, 5 czerwca 2013

TORT królewny Marysi

Na początek chciałabym przedstawić propozycję dla wielbicieli czekolady. Tort królewny Marysi. 

Przepis znalazłam w książce "Torty, torciki, rolady" autorstwa wydanej w 1999 przez wyd. Prószyński i S-ka z drobnymi modyfikacNie mam zdjęcia wykonanego tortu, ponieważ nie zdążyłam go zrobić, za każdym razem tak szybko znikał :). Przy najbliższej okazji zrobię zdjęcie i umieszczę je następnym razem. 

Składniki:

24 podłużne biszkopty (ja daję mniej ok.10 - 12 na średnią tortownicę 22 - 24 cm, tylko na dno, a nie na boki i wierzch, jak w oryginale)
40 dag gorzkiej czekolady (najlepiej min 45% kakao, ale lepiej 60%, polecam te z Lidla marki Fin Carre albo Bellarom, nie zawierają niepożądanych składników jak np: E 476, szkodliwe dla wątroby, obecny w większości czekolad znanych i mniej znanych producentów obecnych na naszym rynku)
dodatkowo jak ktoś lubi 1/2 - 1 tabliczka białej czekolady do dekoracji (ja dodaję, bo ładnie wygląda połączenie ciemnej i białej).
szklanka zimnej śmietanki kremówki min. 30% (najlepiej nie UHT, bo smakuje okorponie,
a często po schłodzeniu tłuszcz zostaje w kartonie i śmietana nie chce się ubijać).

łyżka cukru pudru
szklanka mleka
2 szkl. cukru drobnego do wypieków
(ja daję max 3/4 szklanki, bo nie lubie za słodko, ginie smak czekolady)

5 dag masła
2 zimne białka
naturalny cukier z wanilią lub łyżeczka ekstraktu
(jeśli macie tylko cukier wanilinowy to lepiej go nie dodawać, bo psuje smak czekoady)

4 - 5 łyżek mleka do skropienia biszkoptów 

Sposób przygotowania:

Gorące mleko wlać do 25 dag czekolady. Po wystudzeniu dodać do utartego masła. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, białka ubić na sztyno dodać cukier i ubić jak na bezę. Obie masy połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać z przestudzoną masą czekoladową. Boki i dno okrągłej tortownicy natłuścić lub wyłożyć folią spożywczą, dno (ewentualnie boki) wyłożć biszkoptami, potem pokropić je mlekiem i wylać masę, ewentualnie ułożyć na wierzchu biszkopty. Schłodzić w lodówce min 3 godzinym a najlepiej całą noc. Wyjąć z tortownicy usunąć ewentualnie folię z boków i udekorować rozpuszczoną pozostała czekoladą oraz wiórkami z białej. Można też zrobić wiórki z ciemnej i białej czekolady i posypać nimi wierzch i boli (taka dekoracja jest najlepsza jeśli biszkopty są tylko na spodzie) i gotowe. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz